Toledo este faimos in toata lumea pentru spadele produse din acel otel special, al carui secret numai mesterii  locali il mai poseda inca. Nu se stie cand anume s-a inceput fabricarea  renumitelor spade de Toledo, dar se  pare ca aceasta traditie este la fel de veche ca si orasul in sine.

De-a  lungul secolelor XV, XVI si XVII atat productia de spade cat si faima  orasului au atins un maxim, si asta datorita calitatii produselor sale,  precum si a maiestriei deosebite a  armurierilor locali, grupati intr-o  ghilda menita sa apere secretul fabricatiei. Acesti artizani reuseau,  fara instrumente speciale de masura, sa aprecieze corect temperatura la  care metalul trebuia prelucrat si  calit in apa nu mai putin faimosului rau Tagus (Tajo). Cavaleri din intreaga Europa, si chiar din Orient au venit la Toledo, in incercarea lor de a descifra secretul  armelor de Toledo si evident,  pentru a-si achizitiona o “sabie de  Toledo”.

Toledo panorama

Scurt istoric

Se stie cu siguranta faptul ca Toledo exista din cele mai vechi timpuri. In anul 193 i.e.n. a fost cucerit de catre romani, care i-au pus  denumirea de Toletum. Din  anul 534 e.n. si pana in 712 e.n.  Toledo a fost capitala regatului vizigot din Spania. In 712, odata cu  venirea arabilor, devine un important centru maur, pentru ca in perioada 1035-1085 sa fie chiar capitala  regatului maur. In 1085, dupa un  asediu memorabil, orasul intra in stapanirea spaniolilor, devenind  capitala Castiliei (1087-1560).