FAQ - Cele mai frecvente intrebari

1 Unde sunt fabricate obiectele prezentate pe site?

Spadele din oferta noastra sunt fabricate de catre mai multi producatori. Dintre toti insa numai Marto isi fabrica spadele 100% la Toledo. De aceea este si singurul care are dreptul sa isi stanteze produsele cu sintagma “Hecho en Toledo”/”Fabricat in Toledo”. In cazul Art Gladius si Acero Toledano spadele sunt produse la Toledo, dar si in alte tari din UE, iar Denix, care produce atat spade cat si replici de arme de foc, are fabrica tot in Spania, in Menorca.

O situatie aparte o reprezinta Deepeeka, care este un producator indian, specializat in manufacturarea armelor in stil traditional, folosind tehnicile si materialele care erau disponibile in Evul Mediu (alama, otel, piele, lemn).

Tot in stil traditional sunt fabricate si spadele “battle-ready” de la Hanwei, care sunt construite pe baza cunostintelor si experientei a doi profesionisti in domeniu: Paul Chen si Michael Tinker.

2 Spadele sunt ascutite?

Nu, spadele nu sunt ascutite. Ele au rol exclusiv decorativ si oricat de tentant ar fi sa simulati o infruntare cavalereasca, nu va recomandam  acest lucru. Chiar daca pare o joaca, va puteti rani foarte usor. Exista grupuri care practica acest gen de "rememorare" a marilor batalii din diferite epoci, insa pentru acest lucru se folosesc de obicei spade speciale boante (battle-ready) - tocmai pentru  a evita orice problema. De la  aceasta regula fac exceptie sabiile orientale care pot fi utilizate de  catre practicantii artelor martiale, dar numai sub supravegherea unui  maestru si in nici un caz pentru lupta,  ci doar pentru antrenament  individual. Acestea din urma sunt ascutite.

3 Spadele sunt vechi sau noi?

Spadele si toate celelalte obiecte de pe site sunt noi, produse in  zilele noastre. Cu alte cuvinte sunt "replici". O spada "originala"  produsa acum sute de ani se gaseste mai greu, iar pretul  este infinit mai mare. In plus,  marea majoritate a armelor care au supravietuit si-au pierdut farmecul  decorativ, ramanandu-le insa valoarea istorica.

Alta este situatia in cazul sabiilor de ofiter care au fost in dotarea armatei romane in perioada regalitatii. Acestea se gasesc in numar relativ mare si de obicei nu se afla intr-o buna stare de conservare ceea ce face ca pretul lor sa nu il depaseasca de multe ori pe acela al unei sabii noi.

4 Se pot folosi aceste replici pentru simularea de lupte?

Nu este indicat. In afara de ceea ce am expus deja la punctul 2, mai  este si un aspect tehnic. Si anume, procesul de fabricatie al unei spade este dat de utilitatea ei. Astfel, daca spada este destinata  decorarii, se pune accent pe  calitatile vizuale (stralucire, rigiditate, etc). Dimpotriva, acestea  sunt oarecum ignorate in cazul in care este vorba de o spada de lupta,  unde rezistenta la  lovire este mai importanta.

Daca sunteti interesat in activitati de reconstituire a trecutului istoric va putem oferi obiecte special concepute in acest scop la categoria “battle-ready”.

5 Ce pot face cu o spada decorativa?

In afara de cazul in care sunteti pasionat de istorie sau pur si  simplu va place sa fiti inconjurat de obiecte frumoase si de valoare,  atunci dati-ne voie sa va sugeram cateva alternative:

 • - decorarea unui colt mai deosebit in casa sau in casa de vacanta. Un loc potrivit poate fi deasupra semineului.
 • - decorarea unei sali de sedinte sau a unui birou. Intotdeauna o spada,  un scut sau o platosa, ca sa nu mai vorbim de o armura dau impresia de  forta, putere, demnitate.
 • - decorarea unui restaurant cu specific.
 • - o spada sau o miniatura poate fi un cadou excelent pentru o persoana  draga (sot, tata, frate, prieten etc), pentru un partener de afaceri sau pur si simplu pentru o persoana  careia doriti sa-i faceti un  cadou de neuitat.. Si asta pentru ca este ceva deosebit. Cu siguranta ca acea persoana va va tine minte si va aprecia cadoul.

6  Am vazut in alta parte o spada sensibil mai ieftina. De ce?

Este foarte probabil ca ceea ce ati vazut sa fie o copie neautorizata fabricata undeva in Asia. Toledo detine suprematia in arta si traditia producerii spadelor, lucru recunoscut in intreaga lume si reflectat, desigur, in pret.

Ca si in orice alt domeniu si pentru spade exista mai multi producatori, care folosesc materiale diferite si care realizeaza finisaje diferite  Ramane la latitudinea dvs. sa alegeti intre o marca si alta, in  functie de buget, insa nu uitati ca o spada nu este un bun de larg consum pe care sa-l inlocuiti periodic,  asa ca sfatul nostru este sa va indreptati mai mult catre calitate decat spre economie.

7 Obiectele de pe site sunt replici exacte ale originalelor?

In cele mai multe cazuri a existat un model care a fost reprodus. In cazul in care nu s-a pastrat  originalul, s-au folosit relatari  despre obiectul respectiv si modele specifice perioadei si zonei in care a fost utilizata. Un bun exemplu in acest sens il  constituie spada Excalibur care a  apartinut - conform legendei -  regelui Arthur.

8 Cine produce spadele folosite in filme?

In general exista doua categorii de spade: cele folosite de catre personajele principale si cele folosite de catre personajele secundare, figuranti, etc. Pentru prima categorie de spade Marto este fabricantul care are in portofoliu cele mai multe si cele mai cunoscute filme:

 • - Conan barbarul, cu Arnold Schwarzenegger
 • - Xena, cu Lucy Lawless
 • - Hercule, cu Kevin Sorbo
 • - seria Highlander (Nemuritorul), cu Christopher Lambert si Adrian Paul
 • - Inima neinfricata (Braveheart), cu Mel Gibson
 • - Zorro, cu Antonio Banderas si Catherine Zeta-Jones
 • - Alexandru cel Mare, cu Colin Farell si Angelina Jolie
 • - Peter Pan
 • - Gladiator, cu Russell Crowe
 • - Blade, cu Wesley Snipes
 • - Stapanul Inelelor (Lord of the Rings)
 • - 300, cu Gerard Butler
 • - Rambo, cu Sylverter Stallone